Damir Gašparović: Tražimo zamrzavanje cijena svih komunalnih usluga u Hrvatskoj!

Hrvatska nije feudalni posjed nijedne partije
10.02.2012
Burekdžija za 21. stoljeće
26.04.2012
Prikaži sve

Damir Gašparović: Tražimo zamrzavanje cijena svih komunalnih usluga u Hrvatskoj!

Istaknuo je da nije samo problem u brzorastućem broju nezaposlenih i stopi nezaposlenosti od uskoro 20% već i u činjenici da je broj zaposlenih u Hrvatskoj sve niži, te da ovako nizak broj zaposlenih u Hrvatskoj jedva da je zabilježen u našoj modernoj povijesti!

 – Mjere koje se donose zadnjh dana vode brigu isključivo o interesu države a malo i nimalo o interesu i načinu preživljavanja običnih građana, ističe Gašparović.

 Novu stopu PDV-a od 25% Pokret Hr drži opasnom i ona će kao takva dovesti do produbljivanja ekonomske krize, većeg pada BDP-a u 2012. godini te će neposredno ugroziti svaku obitelj i svako domaćinstvo u Republici Hrvatskoj!

 Kako bi građanima osigurali osnovne uvjete za preživljavanje, Damir Gašparović u ime Pokreta HR predlaže i zahtjeva:

 Vraćanje svih cijena komunalnh usluga u svim gradovima i općinama u RH na razinu od 1.10.2011. godine! Na taj način anulirala bi se sva poskupljenja koja su krenula zadnjih mjeseci dok se još za veću stopu PDV-a nije niti znalo!

 Cijene moraju ostati zamrznute sve dok BDP u RH ne bi ostvario rast 2 kvartala za redom od najmanje 1,5%!

 U ovom trenutku puno je važnije osigurati socijalni opstanak hrvatskim građanima nego voditi računa o profitima u raznim komunalnim i državnim tvrtkama! Građani teret krize više jednostavno ne mogu isključivo nositi na svojim leđima!

 

Druga mjera koju Pokret Hr smatra nužnom jest uvođenje stope PDV-a od 5% na slijedeće proizvode: Meso – svinjetinu i piletinu, ulje, šećer, brašno i mlijeko, rižu, kruh, tjesteninu, dječju hranu.

 

– Uvođenjem ovako snižene stope PDV-a znatno bi se olakšalo osnovno preživljavanje svim hrvatskim obiteljima! Pri tom je više nego očigledno da niti jedan od oviih prehrambenih proizvoda ne predstavlja luksuz. Sadašnje riješenje s povlaštenim statusom kruha i masti govori sam za sebe! Prijedlog i zahtjev Pokreta HR, istaknuo je predsjednik Damir Gašparović, utemeljen je na iskustvima zemalja EU! Diferencirana stopa PDV-a za prehrambene artikle u Sloveniji ( a koja se nalazi u puno boljoj gospodarskoj situaciji od nas!) iznosi 8,5%!

 

– Praksa u zemljama EU je da diferencirana stopa na prehrambene proizvode iznosi 50%  opće stope PDV-a! Dodatno sam za sebe govori podatak da recimo u potrošačkoj košarici hrvatskih sindikata  troškovi hrane iznose 40% svih troškova, dok se troškovi prehrane u razvijenim EU zemljama kreću na nivou od 20%, ističe Gašparović.

 

Niti jedna država, pa niti Republika Hrvatska ne bi trebala postojati da bude sredstvo pollitičkih elita već da osigura bolji život i socijalnu pravdu svojim građanima! Stoga Pokret HR traži od hrvatskih političkih elita da se uozbilje i hitno počnu djelovati u interesu svojih građana, naposljetku će Gašparović.

 

 

Comments are closed.