Izbori za veliku plaću ili pitanje zaštite nacionalnih interesa?

Lista za EU parlament
20.03.2013
Priopćenje za medije sa predstavljanja kandidata za EU parlament
27.03.2013
Prikaži sve

Izbori za veliku plaću ili pitanje zaštite nacionalnih interesa?

EU – izbori
Izbori za veliku plaću ili  pitanje zaštite nacionalnih interesa?

Sasvim dijametralno razmjerno, kako se približavaju kampanja i izbori za EU parlament, raste nezainteresiranost građana za same izbore. Iz krugova oko Vlade Rh stižu procjene da će izlazak  na nadolazeće izbore iznositi tek nešto iznad 20%! Pri tom svakako valja imati na umu da je tako niski izlazak prvenstveno interes velikih stranaka, jer „vojska“ njihovih discipliniranih birača i sam model izbora dovest će do toga da će SDP i HDZ uzeti gotovo sva mjesta u EU-parlamentu. Pri tom se nikako ne smije zanemariti činjenica da je pitanje koga u stvari predstavljaju tako izabrani zastupnici jer oni automatski ulaze u klub europskih socijalista ili konzervativaca i provode europsku politiku velikih zemalja, te se mali glas Hrvatske još više smanjuje i još manje čuje!

Pri tom naglašavanje astronomske plaće samo dodatno destimulira glasače, jer i sami kandidati ni ne spominju što nam znači ulazak u Eu već se žele prikazati ljepšim i poželjnijim kao svaka dobra udavača.

Realno, ovi izbori nisu pitanje plaće već pitanje makar minimalne zaštite hrvatskih nacionalnih interesa u EU parlamentu. Netko mora govoriti i narodnim hrvatskim jezikom – kada na to već ima pravo, a ne katastrofalnim engleskim! Netko mora govoriti što hrvatske građane muči i boriti se za različite vrste potpore, skretanje poslovnih tokova prema Hrvatskoj, zapošljavanju hrvatskih građana!  Netko mora govoriti da mi nećemo i ne želimo biti siromašno slijepo  crijevo Europe.

kornati-1(1)Isto tako, kroz Europski parlament se moramo boriti doznati što se to točno iz pregovaralo u ime Hrvatske za ulazak u Uniju. Jer mi u stvari nikada nismo dobili odgovore na mnoga pitanja. Mi još nemamo jasan odgovor što će biti sa hrvatskim šumama, vodama i poljoprivrednim zemljištem kada uđemo u Eu.

 

 

Mi niti danas ne znamo točno kakva će situacija biti u ZERP-u – navodno zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu, tko će moći i pod kojim uvjetima loviti ribu u hrvatskom moru!

Mi i danas ne znamo zašto nije na primjer ugovorena zauvijek zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima – jer je to bilo moguće, niti zašto kao Malta, nismo dogovorili zabranu pristupa u naše teritorijalne vode i ekonomski pojas bilo kome tko ne polovi pod hrvatskom zastavom!

Na kraju, ako nam europska košulja bude tijesna, stara i siromašna, ako se ne pokaže nikakva ekonomska korist od ulaska u Uniju, nigdje nije jasno rečeno kakav je model izlaska iz takve tvorevine. A to bi hrvatski građani trebali znati i to su pitanja koje bi hrvatski predstavnici u europskom parlamentu trebali imati snage pitati i izboriti se da na njih dobiju odgovore ..

 

 

                                                                                  Damir Gašparović

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *