Interview: SANDRA BRŠEC ROLIH

EU izbori – financijski izvještaj – promidžba Pokret HR
05.04.2013
Pres-konferencija 10.4.2013
11.04.2013
Prikaži sve

Interview: SANDRA BRŠEC ROLIH

Političarka nove generacije

Mlada, uspješna, školovana u Hrvatskoj i inozemstvu, majka dvoje djece, aktivna u humanitarnom poslu, direktorica u građevinskoj tvrtki, predstavnica stranke Pokret za modernu Hrvatsku na hrvatskim izborima za Europski parlament… Sve je to ekonomistica Sandra Bršec Rolih, nova zvijezda u domaćoj političkoj galaksiji.

 

  • Možete li nam opisati svoje školovanje, kao i razloge zbog kojih ste se vratili u Hrvatsku i započeli vašu karijeru. Uostalom, može li  mlada, ambiciozna i školovana osoba uopće uspjeti u današnjoj Hrvatskoj, opterećenoj bremenom problema, gdje posebno strši četristo tisuća nezaposlenih?

 

Prve dvije godine srednje škole provela sam u jezičnoj gimnaziji u Zagrebu, u dvojezičnom programu u kojem je polovica predmeta predavana na engleskom jeziku. To je bio i razlog zašto sam se uključila u program razmjene studenata i otišla u Sjedinjene Američke Države. U Denveru, Colorado, zahvaljujući odličnom predznanju iz gimnazije, uspjela sam u godini dana savladiti cjelokupan dvogodišnji program i odmah maturirati. Nakon povratka iz SAD-a nastavila sam školovanje na Webster University u Beču. Upisala sam smjer ekonomije, no ubrzo sam se zainteresirala i za druga područja. U tri godine studija završila sam ekonomiju, kao glavni smjer, i psihologiju i primjenjenu umjetnost kao dodatne smjerove. Nakon povratka u Hrvatsku i nekoliko godina radnog iskustva nastavila sam svoje školovanje. Tri pomalo različita diplomska smjera izvrsno su se sjedinila u stručnom specijalističkom studiju komunikologije i sveučilišnom specijalističkom studiju marketinga posebnih područja. Trenutno sam doktorant menadžmenta na Ekonomskom fakultetu.

Kroz školovanje i studiranje diljem svijeta imala sam priliku upoznati prekrasne ljude, upoznate nove kulture, običaje, religije, no sa mojim novim znanjima rasla je i moja sigurnost da se želim vratiti u Hrvatsku. Taj osjećaj najbolje razumiju svi oni koji su godinama radili u inozemstvu, jer tek kada odete shvatite vezanost i ljubav prema svom domu i domovini. Čvrsto sam vjerovala tada, a vjerujem i danas, da Hrvatska ima potencijala postati kvalitetna, uspješna i prepoznatljiva mala zemlja gdje svatko, a naročito mladi i školovani, mogu graditi svoju budućnost.

 

  • Kako ste uspjeli uskladiti svakodnevne poslovne obveze s obiteljskim  životom? Slažete li se s uobičajenom tvrdnjom da je ženama ipak sve teže, nego li muškarcima?

Ključ je u dobroj organizaciji, kažu mnogi. Ali, dobra organizacija je tek na trećem mjestu. Bezuvjetno prvo mjesto drže prekrasne bake i djedovi koji su tu kada god ih zatrebamo. Drugo mjesto zauzima činjenica da suprug i ja ravnopravno dijelimo sve kućanske poslove i brigu o djeci, on mi je velika potpora i izvrsno se snalazi u svim ulogama. Često mi moji dečki kažu da su najsretniji kada sami odu na sladoled i u šetnju. I kada sve to dobro izorganiziramo, funkcionira!

Moram priznati da ja nisam osjetila da je ženama puno teže nego li muškarcima, ali znam da puno žena nema toliku pomoć obitelji. Stvarno sam sretna i zahvalna na tome.

 

  • Radite u građevinskoj tvrtki, koja je u obiteljskom vlasništvu. Kako se nosite s velikom krizom u građevinskom sektoru? Ima li uopće dovoljno poslova za vas i vaše uposlenike?

Sjećam se kako su me, kao dijete, tatini radnici prebacivali sa skele na skelu. Odrasla sam sa tatom na gradilištima i znala sam da želim raditi s njim. Moja obitelj je u građevini već više od 40 godina. Građevina je trenutno u strašnoj krizi. Moram priznati da kada su 2009. svi vikali kriza i recesija, mi je nismo osjetili. No, od tada, situacija se svakim danom samo pogoršavala. I mi smo u prošloj godini sveli broj zaposlenih na minimum i ugovaramo puno manje poslove. Jučer sam razgovarala sa kolegom i pokušavali smo nabrojati aktivna gradilišta u cijelom gradu, neovisno tko je investitor ili izvođač. Šokirala nas je činjenica koliko ih je malo. Građevina je nekada bila vodeća djelatnost u gospodarstvu, a sada jedva preživljava.

 

  • Vrlo ste aktivni u humanitarnom radu, posebice u Gradu Zaprešiću gdje svakodnevno sudjelujete u udruzi dijabetičara. Jesu li razlozi za to privatni ili vas vode neki drugi principi?

Meni je prije 8 godina otkriven dijabetes i dobro se sjećam i šoka i nevjerice i neizvjesnosti koje sam tada osjećala. Kada sam malo bolje proučila što je to dijabetes i kako se drži pod kontrolom shvatila sam da ja zapravo nisam bolesna osoba. Ja sam samo netko tko mora brinuti o svojoj prehrani, redovito vježbati i voditi brigu o svom tijelu. A to i nije tako strašno, zar ne? Problem je kada dijabetes nije pod kontrolom, tada nastaju ozbiljne posljedice. Kroz Udrugu dijabetičara i kroz sav svoj humanitarni rad cilj mi je prenjeti ljudima pozitivan stav i pomoći im da nauče više o dijabetesu, o svakodnevnim dilemama vezanim uz dijabetes, o zdravoj prehrani, tjelovježbi i neprocjenjivoj vrijednosti međusobnog druženja. Sve nam je lakše kada smo zajedno i kada se družimo, meni je to uvijek najbolji način da napunim baterije.

 

  • Na listi stranke Pokret za modernu Hrvatsku na predstojećim izborima za Europski parlament na visokom ste drugom mjestu, odmah iza genera Ante Rose. Kolike su šanse za vašu listu, obzirom da je ipak riječ o novoj  stranci koja nije u užem vidokruku domaćih medija?

Pokret za modernu Hrvatsku je nova stranka, ali zdrava stranka koja se temelji na vrijednostima koje su netragom nestale iz mnogih drugih stranaka. Ljudi koji su nam se pridružili i nalaze se na listi za Europski parlament prepoznali su to. Oni su učinili mnogo za Hrvtsku, svatko u svom području i na svoj način. Na našim sastancima često se uhvatim kako netremice slušam priče i događaje u kojima su sudjelovali, sa koliko svjetskih imena se družili i koliko toga su učinili. Ja sam na ovoj listi najmlađa i sa najmanje životnog iskustva, no sigurna sam kako zahvaljujući dobrom obrazovanju i 13 godina provedenih u gospodarskom sektoru mogu značajno doprinjeti listi. A što se uspješnosti tiče, naša se lista mora boriti sa činjenicom da velike stranke imaju veliki broj članova koji po direktivi izlaze na glasanje. Uspijemo li potaknuti ostale građane da izađu na glasanje vjerujem kako će rezultati biti iznenađujući.

 

  • Koji su najvažniji ciljevi vaše stranke u kojoj ste i potpredsjednica? Jeste li se mogli prikloniti nekoj poznatijoj i većoj stranci i tako lakše napredovati u političkim vodama?

Nikada se prije nisam željela baviti politikom, pa nisam ni razmišljala o svom angažmanu u bilo kojoj stranci. Damira Gašparovića upoznala sam zbog sasvim drugog posla, no nakon nekoliko minuta razgovora odševila me je smirenost i realnost sa kojom je gledao na politiku i na svoju ulogu u istoj. Rekao mi je kako njemu nije osnovni cilj pobijediti na izborima, već okupiti oko sebe kvalitetne ljude koji će jednog dana moći stvoriti temelj za Hrvatsku u kojoj njegov sin ima budućnost. Takvo je razmišljanje odlika stvarnog državnika koji ima i plan i strategiju za svoju zemlju, a ne političara kojemu je jedini cilj pobijediti na slijedećim izborima. Zbog toga sam mu se i pridružila.

Osnovni ciljevi naše stranke su izgraditi Hrvatsku rada, Hrvatsku regija i Hrvatsku vladavinu naroda stavljajući u prvi plan ubrzani razvoj hrvatskih gospodarskih potencijala, no utemeljiti je na socijalnim vrijednostima.

  • Ako budete izabrani, za što ćete se zalagati u EU parlamentu?

Budem li izabrana za Europski parlament zalagati ću se za i braniti hrvatske nacionalne interese. Zvuči kao fraza koju svi često iznose, no nikada ne smijemo zaboraviti da Europska Unija nema puno milosti. Ona je poput proračunatog menadžera koji gleda prvo svoje interese i svoju dobit. Mi ne smijemo dozvoliti da u tom procesu izgubimo ili im prepustimo ono najvrijednije što imamo. U pitanju su hrvatski izvori pitke vode kojima je Hrvatska jedna od najbogatijih u Europi, hrvatske šume, zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, poljoprivredna zemljišta i poljoprivreda općenito. Mnoga su pitanja koja još nemaju jasno definirane odgovore, a od iznimne su važnosti za naš položaj u Europskoj uniji. Također smatram kako ulazak u Europsku uniju ne treba biti put bez povratka, ili barem bez mogućnosti povratka. Nakon prve tri godine u Europskoj Uniji građane bi referendumom trebalo pitati o mišljenju o ostanku u istoji i vidjeti njihova iskustva i stav. Dozvolimo li da takve odluke donose isključivo pojedinci sa vlastitim interesima, teško možemo unaprijediti život prosjećnog hrvatskog građanina.

Ipak, moramo biti svjesni činjenice da Europska Unija neće riješiti niti jedan naš problem ukoliko ga mi sami ne riješimo. Hrvatska mora sama razmišljati o svojoj budućnosti i napretku, mora još puno učiti, no ima potencijale da bude mala, zdrava država. Europa nam u tom nastojanju može biti i maćeha i majka, na nama je da odmah na početku postavimo temelj za željeni odnos.

 

  • Vjerujete li da nas današnja vlast može izvući iz krize ili nas vodi u propast? Gdje vidite rješenja? Kako biste pomogli mladima i nezaposlenima?

Bilo bi izvrsno kada bi u nekoliko rečenica mogla iznijeti rješanja za izlazak iz krize. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je u današnje vrijeme teško voditi jednu tvrtku, a država je, u osnovi, tvrtka na macro razini.  Nije ni približno jednostavno, a većina naočigled jednostavnih rješenja ima barem tri strane koje su pri tome zanemarene i negdje vas dočekaju. No, bojim se da današnja vlada nije dala ni naznake napretka ili izlaska iz krize. Broj nezaposlenih svakim danom sve više raste i teško je naći ohrabrujuće rijeći za mlade i nezaposlene. Prilikom ulaska u Europsku uniju moramo se zapitati kako ćemo spriječiti odlazak 128.000 mlađih od 34 godine iz Hrvatske, a koji su sada bez posla.

  •  Što biste poručili onim glasačima koje želite pridobiti da vam daju svoj glas?

Moja funkcija u Europskom parlamentu je da prenosim stav i glas svog naroda, da prikažem Europskoj uniji vrijednosti koje je dobila našim ulaskom, da se pobrinem da ih cijene i poštuju, te da iskoristim kvalitete i prednosti koje Europa ima za Hrvatsku. Europska unija jedna je od tri vodeće svjetske sile i svojim ulaskom Hrvatska postaje njen dio. No, Hrvatska je jedna od deset najljepših destinacija svijeta, ima više od tisuću otoka, prirodne izvore vode i ključnu geostratešku poziciju. Ono najvažnije, Hrvatska ima ljude koji se ne boje rada, koji u najvećoj skromnosti postižu najveće rezultate i koji još uvijek vjeruju u bolju budućnost. Europa im to mora i pružiti!

 

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *