Podrška kandidatkinji za gradonačelnicu Zaprešića – Sandri Bršec Rolih
10.05.2013
Financijski izvještaj za lokalne izbore
13.05.2013
Prikaži sve

Mladi, nezaposleni?!

Pitali su me kako bih pomogla mladima i nezaposlenima u Zaprešiću i da li se možemo izvući iz krize, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini?
Bilo bi izvrsno kada bi u nekoliko rečenica mogla iznijeti rješanja za izlazak iz krize. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je u današnje vrijeme teško voditi jednu tvrtku, a jedan grad ili država u osnovi su poput tvrtke na macro razini. Nije ni približno jednostavno, a većina naočigled jednostavnih rješenja ima barem tri strane koje su pri tome zanemarene i negdje vas dočekaju. No, bojim se da trenutna vlast u Zapešiću nije dala ni naznake napretka ili izlaska iz krize. Broj nezaposlenih u Hrvatskoj svakim danom sve više raste, a Zaprešić nije ničime pokazao da se može izboriti i biti predvodnikom pozitivnih procesa u državi, a ima za to mogućnosti.
Zaprešiću su potrebne nove investicije, projekti koji su realni i ostvarivi, a za koje postoje sredstva. Ovdje ne govorim samo o novcu iz pristupnih EU fondova. Bez obzira na nevjerojatne mogućnosti financiranja iz EU fondova, ne želim ostaviti dojam kako smatram da su svi naši problemi rješivi iz Europske Unije. Mi moramo biti svjesni činjenice da Europska Unija neće riješiti niti jedan naš problem ukoliko ga mi sami ne riješimo. Zaprešić mora sam razmišljati o svojoj budućnosti i napretku, mora još puno učiti, no ima potencijale da bude mlad, uspješan i zdrav grad. Europa i europski fondovi nam u tom nastojanju mogu biti i maćeha i majka, na nama je da odmah na početku postavimo temelj za željeni odnos.
Grad Zaprešić i lokalne zajednice diljem Hrvatske mogu se pokrenuti brže jer su puno fleksibilnije od velikih gradova. To znači da Zaprešić može i mora brže procijeniti kvalitetne projekte koji otvaraju radna mjesta i zadržavaju mlade ljude u gradu. Većina građana iznenadila bi se kada bi znali koliko raznih projekata je ponuđeno našoj gradskoj vlasti. Govorim, na primjer, o projektu za izgradnju tvornice poluvodića koja bi u Zaprešiću otvorila 70 novih radnih mjesta, kako za visokoobrazovane inženjere, tako i za sva popratna zanimanja (osiguranje, održavanje i sl.) Na većinu ovakvih projekata nisu se ni očitovali, jednim dijelom zato što uopće ne razumiju o kakvim se projektima radi, a drugim dijelom jer važu vlastite interese naspram onih grada Zaprešića. Mladim ljudima trebamo osigurati radna mjesta, mogućnost da ostvare osnove životne egzistencije za sebe i svoje obitelji. Promjene se neće dogoditi preko noći, niti će se radna mjesta, nažalost, naći preko noći. No, barem ćemo znati da hodamo u pravom smijeru.

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *