‘Zahtijevamo intervenciju DIP-a, sačuvajte barem minimalni legitimitet izbornog procesa!’

POKRET ZA MODERNU HRVATSKU vs PRODAVAČI MAGLE!
23.08.2016
Damir Gašparović
28.08.2016
Prikaži sve

‘Zahtijevamo intervenciju DIP-a, sačuvajte barem minimalni legitimitet izbornog procesa!’

Iz pokreta za modernu Hrvatsku smatraju kako neke odluke izborne kampanje predstavljaju direktan udar na demokraciju

Pokret za modernu Hrvatsku uputio je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu i zahtjev za njegovu intervenciju kako bi se sačuvao “barem minimalni legitimitet izbornog procesa.”

Smatraju kako neke odluke izborne kampanje predstavljaju direktan udar na demokraciju i potpuno onemogućuju funkcioniranje demokratskog sustava i jednakopravnu utakmicu svih izbornih sudionika.

Primjedbe su sljedeće:

1. Ukidanje naplate  „pogleda“

Navodno po nalogu Ministarstva uprave, lokalne su zajednice uvele naplaćivanje postavljanja običnih plakata formata B1 i B2 po mjestu i danu postavljanja. Tako je cijena predviđena u Gradu Zagrebu za takav „sandwich“ plakat 1,40 kuna po plakatu i po danu. To u praksi znači, kako biste u svojoj izbornoj jedinici bili vidljivi, da biste trebali imati 1000 malih  plakata (B1 i B2) za koje biste opet po danu trebali platiti 1400 kuna ili 28.000 kuna u cijeloj kampanji.

Tako nešto do sada se nije radilo, odluka je potpuno ishitrena i nerazumna i za male stranke, ovisne o svojim članovima, a ne krupnom kapitalu, neprovediva. Razumljivo je da sudionici kampanje za sobom
uklone plakate, ali da im se još naplaćuje „pogled“, to predstavlja ozbiljno sužavanje demokratskog prostora.

Stoga Pokret za modernu Hrvatsku traži trenutačno ukidanje ovog novouvedenog nameta.

2. Predstavljanje stranaka u medijima koji imaju državnu koncesiju „u trajanju“ od dvije minute

I  tu se radi o potpunom izigravanju zakonske regulative i sužavanju demokracije. Nakon što su ukinuta sva sučeljavanja po izbornim jedinicama svih sudionika izborne kampanje te ukinuta šira predstavljanja stranaka sudionika, na televizijama s nacionalnom koncesijom ostalo je samo petminutno predstavljanje svake liste.

Kako bi apsurd bio potpun, radiopostaje s državnom koncesijom najavile su dvominutno (?!) predstavljanje predstavnika stranaka u svom eteru. Naravno, u dvije minute ne možete reći ni svoje ime, ime liste ni prvu rečenicu iz programa koji predstavljate, a kamoli nešto više.

Pokret za modernu Hrvatsku traži da svojom odlukom vratite ozbiljnost u izborni proces, da naložite svim medijima s državnom koncesijom povratak predstavljanja u pristojnom vremenu od minimalno deset minuta.

3. Sučeljavanja sudionika izbornog procesa

Nakon što su uvedeni spomenuti nameti „na zrak“, nakon što je predstavljanje stranaka svedeno na dvije minute i nakon što je ukinuto sučeljavanje na državnim televizijama u kojima bu sudjelovali svi sudionici izborne utakmice po svim izbornim jedinicama, upitna je opstojnost demokratskog sustava na kojem je Republika Hrvatska svojim ustavnim određenjem utemeljena.

Kako broj lista po izbornim jedinicama danas iznosi od 13 do najviše 18 po izbornoj jedinici, ne stoji razlog da kvalitetno sučeljavanje nije moguće organizirati.

Pokret za modernu Hrvatsku stoga traži od Državnog izbornog povjerenstva da naloži organiziranje sučeljavanja na državnim televizijama za sve izborne jedinice u odgovarajućem vremenskom trajanju od najmanje 90 do 120 minuta.

Comments are closed.