Nova knjiga mr. Zdravka Mršića

Predstavljen program i kandidati
19.11.2011
Damir Gašparović na RTL televiziji
24.11.2011
Prikaži sve

Nova knjiga mr. Zdravka Mršića

Hrvati 2012. – posljednja godina

Europu i Hrvatsku uništavaju “četiri jahača Apokalipse”: deindustrijalizacija, Europska unija (kao hibridna politička tvorevina), liberalizam i posvemašnja nesigurnost

Analitičar društvenih, političkih i gospodarskih procesa mr. Zdravko Mršić pripremio je novu knjigu znamenitog naslova „Hrvati 2012. – posljednja godina“, koja je u utorak 22. studenoga predstavljena u Europskom domu u Zagrebu. Knjiga podijeljena u pet glavnih cjelina bavi se, između ostalog, dvojbom u kojoj su se Hrvati našli godinu dana prije očekivanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koja se, kako je ocijenio autor – naočigled raspada.  U svojem predavanju Mršić je upozorio na „četiri jahača Apokalipse“  koji danas uzimaju danak u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, a to su: deindustrijalizacija, Europska unija (kao hibridna politička tvorevina), liberalizam i posvemašnja nesigurnost.
Ocijenio je kako je u današnjim vremenima „pred moguće proširenje Europske unije na Hrvatsku“, većina Hrvata zabrinuta za budućnost, a velika se očekivanja ispunjavaju samo na predizbornim plakatima političkih stranaka. Upozorio je da u Hrvatskoj trenutačno ne postoji nikakva analiza i prosudba dobrobiti, ali i opasnosti pridruživanja Europskoj uniji. Usto, nema ni pripremljenog operativnog sustava koji bi u tom procesu spriječio eventualni pokušaj pljačke državnih poduzeća i prirodnih dobara.
„Hrvati su sada, 20 godina nakon Domovinskog rata, ponovno u dvojbi. Dovedeni smo pred zid EU-a koja propada kao i SFRJ. Zapada u koji smo se pouzdavali nakon Drugog svjetskog rata više nema i aktualno pitanje postaje kamo sad spada Hrvatska? Kamo sad spada Grčka? To su ozbiljna pitanja  bez odgovora koja traže akciju, na koja treba donijeti odgovor“, rekao je Mršić. Dodao je kako je mnogo lakše odgovoriti na pitanje: „Kome pripada Hrvatska?“ . „Odgovor je jednoznačan – pripada svjetskim i domaćim bankarima i trgovcima!.  Hrvatska je postala ogrankom svjetskoga i (zasad) slobodnog tržišta. Hrvati u sve većem broju postaju toga svjesni. Uskoro će pravog položaja Hrvatske biti svjestan presudan, kritičan broj Hrvata. Oni, koji su toga svjesni, smatraju takav položaj Hrvatske neprihvatljivim, a i neprihvatljiv odgovor vodi u izravnu akciju naroda“, kaže. Ponovio je da se neriješeni gospodarski problemi  pretvaraju u političke, politički u ljudske, a ovi u sigurnosne. Spas vidi u ponovnoj industrijalizaciji Europe i Hrvatske i određenom tržišnom zatvaranju zemalja radi oporavka vlastitih gospodarstava.
Osvrćući se na sadašnju situaciju u zemlji, naglasio je kako hrvatska država ima dva lica – „hrvatsko“ i „svjetsko“. Prvo – prijeteće i namrgođeno – okrenuto je hrvatskom narodu, koji se sve više pritišče i od kojeg se sve više uzima kako bi se pokrili golemi troškovi  za „ledeni pogon“ države i njezinih dužnosnika koji sjede skrštenih ruku i ne poduzimaju ništa kako bi popravili stanje. Drugo je pak nasmiješeno i vedro. „To je lice koje nešto nudi i tuđe vlasti dočekuje kao svoje gospodare.  Ovo lice strancima nudi usluge naše obavještajne zajednice, industrijske pogone za jednu kunu, upravljačka prava u državnim poduzećima, promjene prostornih planova, vojnike za rizične misije …“, istaknuo je Mršić.
„Josip Broz je svojedobno imao spasonosnu ideju da Hrvatsku izvuče iz unitarizma i totalitarizma, koji je, međutim, naposljetku i sam uveo, ali taj primjer nam pokazuje da postoji  i drugačiji put. I sada Hrvati trebaju pronaći jednu drugu ideju od ulaska u EU i na tome putu biti ustrajni“, zaključio je Mršić.

Comments are closed.