Vlada nakon presude Sanaderu treba rušiti ugovor s MOL-om!

Ivica Račan je imao pravo..
18.11.2012
Potreban je hitan i ozbiljan dogovor svih!
14.12.2012
Prikaži sve

Vlada nakon presude Sanaderu treba rušiti ugovor s MOL-om!

Zanimljivo je bilo pratiti sve što se događalo posljednjih mjesec dana u Hrvatskoj. Jer u svega osam dana došlo je, kako narod kaže, do promjene u sastavu reprezentacije Hrvatske – Čačić i Sanader završili su iza rešetaka, Gotovina i Markač izašli su van! Iznenađujuće u mnogo čemu i gotovo svakom promatraču..

U svoj toj gužvi, gunguli i euforiji, neke stvari su ostale zamagljene i samim tim manje vidljive! Jer, ako zanemarimo činjenicu da je generale politika najprije žrtvovala i osudila, a na kraju čvrsto vjerujem, micanje politike oslobodilo, za to vrijeme događala su se dva drastična politička suđenja!

Naime, ogromno je značenje suđenja Radomiru Čačiću i Ivi Sanaderu! Presude njima dvojici povezuje pitanje MOL-a i INA-e, a posljedica presuda direktno utiču na rspodjelu desetina milijardi kuna! I to svake godine..

Vrijedi svakako podsjetiti da je u prosincu prošle godine Ratko Čačić i prije nego je Vlada Zorana Milanovića dobila saborsku potvrdu, uputio pismo mađarskoj Vladi u kojem ih je upozorio da ubuduće o pitanjima odnosa MOL-a i INA-e komuniciraju samo s njim! A još nije bio ni prvi potpredsjednik Vlade.. No budimo realni, on na takvo pismo nije imao pravo! Čak i kad je postao potpredsjednik Vlade nije smio biti nikakav pregovarač s Mađarima – jer je bio izložen kao slab pregovarač i slab zastupnik hrvatskih interesa zbog suđenja koje ga je očekivalo! Sve do prije mjesec dana rezultat je bio očekivan – ugovor o INA-i je bio nepromijenjen a Čačić je bio slobodan..

Istovremeno, svoju bitku za preživljavanje vodio je Ivo Sanader. On na žalost, nikada nije optužen za milijarde kuna izgubljenih, nestalih na bespućima hrvatskih autocesta, već za uvjetno rečeno, sitan kriminal koji se mjeri u desetinama milijuna kuna..

Očito samo stjecajem okolnosti (i političkoj potrebi!), suđeno mu je za prodavanje i predavanje INA-e u mađarske ruke! Pri tom je mađarska strana opstruirala suđenje u mjeri u kojoj je to bilo moguće! Nije bilo svjedočenja glavnih pregovarača s mađarske strane a niti pomoći mađarskog državnog odvjetništva! Međutim, trag novca preko „Ježićevih“ deset milijuna eura ipak je omogućio prvostupanjsku presudu!

Zanimljivo je, ako malo pogledamo – da kad je presuda u Hrvatskoj već bila definirana, pa sigurno i napisana, iako nije još bila javno objavljena, viši sud u Mađarskoj mijenja prvostupanjsku presudu (što se navodno u Mađarskoj iznimno rijetko događa!) i šalje našeg vrlog vice-presidenta Vlade (iliti prvu pratilju!) u zatvor! Sad već bez ikakove mogućnosti promjene presude!

Ne izgleda li to pomalo kao jasna poruka i zadnji pokušaj da se utječe na presudu Ivi Sanaderu? Ne zato što Mađari tako jako vole Ivu Sanadera već što žele sačuvati svoj kontrolni položaj nad INA-om! Jer sasvim je jasno da pravomoćna presuda bivšem premijeru automatski ruši sadašnji kupoprodajni ugovor i dokida MOL-ovu kontrolu nad INA-om!

Nije li to poruka i drugima u hrvatskoj Vladi koji su sudjelovali i u prvobitnoj prodaji 25%-og udjela u INA-i Mađarima! Možda tad i ne čude miroljubive poruke iz hrvatske Vlade da treba razgovarati i naći najbolje riješenje.. Pri tom uopće automatski ne djelim mišljenje da je mađarsko vlasništvo loše jer INA- ini prihodi ubrzano rastu! Ali bih svakako volio vidjeti što se u trenutku privatizacije znalo o istražnim bušotinama po svijetu i što je s obvezama MOL-a da ulažu hrvatske rafinerije i novu tehnologiju!

Jer samo nepoštovanje tih stavki ugovora može biti dovoljan i opravdan razlog za raskidanje kupoprodajnog ugovora, neovisno o strukturi vlasništva i stanju sudskih presuda! Samo, za takav potez treba imati ne samo petlju već i iznimno čistu savjest onih u Hrvatskoj politici koji o tome u naše ime već odlučuju.

* Damir Gašparović je bivši savjetnik Ivice Račana i predsjednik Pokreta za modernu Hrvatsku (Pokret HR).

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *