Vlada nakon presude Sanaderu treba rušiti ugovor s MOL-om!
10.12.2012
Hrvatska u potrazi za Djeda Mrazom..
30.12.2012
Prikaži sve

Potreban je hitan i ozbiljan dogovor svih!

Sinoć nam je gost Pokreta za modernu Hrvatsku bio prijatelj našeg Pokreta Boris Feis i iznio podatke o sadašnjem stanju u gospodarstvu kao i procjene očekivanja u slijedećoj godini!

Teret svega što sami, kao i svi građani osjećamo, postao je još vidljiviji kroz iznesene brojke! Činjenica da smo po bruto društveno proizvodu 47. zemlja na svijetu i nije najgore što nam se događa!  Puno jače zvona na uzbunu pokreće podatak da pad BDP-a od 2009.-e godine iznosi 10,1%, te daje po tome samo Grčka u goroj situaciji od nas (jer njen pad iznosi 20,6%!). Brojke upućuju i na to da proizvodnost rada u Hrvatskoj i nije tako niska, ali jest niska zaposlenost! Hrvatskoj nedostaju stotine tisuća novih radnih mjesta!

Na žalost, niti u 2013. nije za očekivati bitne promjene – nezaposlenost će i dalje rasti a razina plaća zaposlenih padati.

O najavama kako će nas spasiti veliki investicijski ciklus teško je očekivati da će se ostvariti, naime pad dobiti  gospodarstva dosegao je 50% pa je teško očekivati da će tako stagnantno gospodarstvo od jednom uspjeti radikalno povećati investicije. Investicije državnih tvrtki su moguće i poželjne, međutim otvoreno ostaj pitanje da li HAC, HŽ i ostale prezadužene tvrtke uopće mogu pokrenuti ozbiljan investicijski ciklus?!

Sve te okolnosti traže hitan, temeljit, izvodiv dogovor svih bitnih i odgovornih za upravljanje i vođenje države – od Vlade, HNB-a, poslovnih banaka, poslodavaca, do sindikata i stručnjaka ekonomske struke!

Samo na osnovu tako širokog dogovora moguće je stvoriti preduvjete za izlazak iz krize,osigurati znatniji  rast BDP-a, te u konačnici, i rast osobnog standarda svakog hrvatskog građanina!

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *