GREŠKE I ZAMKE U OTVARANJU: Zbrka na šahovskoj ploči!

PET „KRVAVIH“ GODINA…
24.10.2016
Iz drugog kuta: KOLIKO IZBORA NAS ČEKA U 2017-oj godini?
09.01.2017
Prikaži sve

GREŠKE I ZAMKE U OTVARANJU: Zbrka na šahovskoj ploči!

Iako je izvjesno da se u Hrvatskoj izbori mogu dobiti i bez gospodarskog programa,

bez njega se ne može dobiti bolja budućnost.


Narod je nakon neuspješnog eksperimenta s mister Timom Oreškovićem zvanog „Građevina“ napokon odahnuo. Olakšanje mu predstavlja i odlazak s političke scene užasno napornih Milanovića i Karamarka, pogotovo jer su se do prije samo nekoliko mjeseci činili nezamjenjivim i vječnim. Toliko ljude iziritarati danas još samo može prozirni liječnik Petrov. No, pitanje je dragi moj narode, da li smo s pravom odahnuli?

Tko je tko na šahovskoj ploči?

Kada formirate novu Vladu to je kao da se pripremate za novu partiju šaha. Postavljate na svoja mjesta sve – i pješake i lovce ali i kraljice i konje! Pa kako to izgleda naša današnja šahovska garnitura prije nego počinje prva partija šaha? Prvi i osnovni problem „naše“ postave da je prilično izvjesno da figure nije izabrao i na ploču postavio „kralj“ Plenković već da je figure postavila neka druga, iskusna i čvrsta ruka nevidljiva iz duboke scene. No kada su figure već postavljene morale bi čuvati svog kralja. To je već u startu manje za očekivati od crnih figura preuzetih od Mosta. One imaju u startu neke svoje drugačije interese i planove. S njima će uvijek biti potrebno dodatano oprezan. Pogotovo da ne bi u nekom novom čudnom preslagivanju završile na drugoj strani ploče.

No, to i Plenković vjerujemo dobro zna. I baš zbog toga jedini pravi oslonac bi mu morale biti vlastite figure. A ni s njima neće biti lako. Jer neke poput Gorana Marića tek treba dodati na ploču a Goran Marić već sada ne skriva svoju nervozu. A neke druge su mu dodali već politički sponzori i oni u startu više nisu njegovi ljudi. Oni u startu znaju da im premijer može učiniti jako malo i da oni i dalje mogu raditi po svom.

O većini pješaka nećemo ni trošiti riječi, ali figure su važne! Stoga će Premijer Plenković jako morati paziti za koga će mu raditi Martina Dalić i Zdravko Marić. Martina Dalić je duboko vezana za bankare, Zdravko Marić dugo u službi kod „prvog hrvatskog kapitaliste“. A dobili su velike i ključne resore. Nije mi zamislivo kako će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva rasteretiti hrvatsko gospodarstvo na uštrb banaka. Jer su banke našim malim i srednjim poduzetnicima gospodari života i smrti. Rasterećenje gospodarstva znači smanjenje obveza prema državi ali i jeftiniji i dostupniji kapital od strane banaka. Jeftiniji kapital za banke znači manji profit. Kako ćemo ministrice?

Mistar financije s druge strane najavljuje poreznu reformu koja siromašnim, obiteljima s djecom i prosječnom plaćom neće donijeti ništa. Ali hoće samcima (kao što je i on sam) i managerima koji imaju plaću iznad 10, 15, 20 tisuća kuna. Tako da, gospodine Plenkoviću, zaustavite taj cirkus dok ima vremena. Još niste održali niti prvu sjednicu Vlade a oni već rade protiv Vas.

Ministri ili bruxellesski službenici?

Većina ostalih ministara – od vanjskih poslova, do poljoprivrede, regionalnog razvoja, unutarnjih poslova, uprave... tek su produžena ruka Europske komisije i ne odlučuju o ničemu. Mogu samo provoditi europske direktive ili postupati po pristupnom sporazumu koji smo prilično diletantski potpisali i najvećem dijelu hrvatskog gospodarstva on predstavlja omču oko vrata. Osim naravno uvoznom lobiju a njega hrvatska proizvodnja nije nikada niti zanimala.

U takvom odnosu snaga i s obzirom na duboku gospodarsku krizu, zastrašujuće malo zaposlenih, sa slabom industrijskom proizvodnjom i uništenom poljoprivredom uz uvoz hrane na razini od 20 milijardi kuna godišnje, dva najvažnija resora u Vladi su ministarstvo gospodarstva i ministarstvo rada. I njih moraju vodi ljudi koji će znati kreirati radna mjesta. I to na žalost ne mogu biti ekonomisti i veliki pristalice liberalnog kapitalizma, poštovani Premijeru! Tako, ako želite dobro sebi, a prije svega hrvatskim građanima, pod hitno napravite reda na šahovskoj ploči. Jer, iako je izvjesno da se u Hrvatskoj izbori mogu dobiti i bez gospodarskog programa, bez njega se ne može dobiti bolja budućnost. Ne može se zaposliti nezaposlene i zadržati mlade i ne može se od ove zemlje napraviti ono što ona potencijalno jest - jedan od najsjajnih dragulja pod kapom nebeskom.

Comments are closed.