Sretan 1. Maj
30.04.2012
Vodstvo Pokreta HR kod predsjednika Ive Josipovića
04.06.2012
Prikaži sve

Hrvatskoj treba ozbiljna ekonomska politika!

Nakon što smo u Pokretu HR održali političku učionicu Zdravka Mršića, sinoć nam je gost-uvodničar u raspravi  o ekonomskom stanju u Republici Hrvatskoj bio Boris Feis. Jer za ozbiljno razmišljanje o stanju u Hrvatskoj i budućnosti koja nas očekuje potrebno je imati točne činjenice, dojam nije dovoljan!

Činjenice Hrvatskoj očekivano ne idu u prilog! K tomu, svi  problematični pokazatelji su pokazatelji iz vremena prije drastično poskupljenja struje, plina, vode.. I tko zna kakvih sve usluga i proizvoda diljem Hrvatske!

Mi u Pokretu HR nikako nismo zadovoljni i sadašnjom presijom prema malom i srednjem poduzetništvu jer će ovakve mjere dovesti do gašenja tisuća tvrtki i desetke tisuća otkaza! Odgovorna država bi svakako prije presije prema poduzetnicima i građanima koji su ionako najizloženiji provo podmirila svoje dugove!

Sami ekonomski pokazatelji govore o kontinuiranom padu BDP-a od 2008. godine, a taj trend će se nastaviti i tijekom cijele ove godine! Očito se nastavlja i daljnja deindustrijalizacija Republike Hrvatske, unatoč tome što su se mnogi sjetili nakon 20 godina da bi Hrvatsku trebalo re-industrijalizirati! Naime, u prava tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja je smanjena za 7,9%!

Ono što predstavlja najveći rizik za socijalnu državu, kakvom je Hrvatska ustavno određena, vrlo je negativan razmjer između broja umirovljenika i nezaposlenih! (1,2 zaposlena na 1 umirovljenika! 1989. je bilo 3 zaposlena – 1 umirovljenik!). Uz to,  u daljnjem porastu je  koeficijent nejednakosti u hrvatskom društvu kao i sve veći broj građana koji žive ispod granice siromaštva!

Da ne citiramo samo brojke i ne idemo u detalje cjelokupne platne bilance, posebnu pozornost smo posvetili problemu nezaposlenosti i zaposlenosti!

Uz taj stalan broj nezaposlenih  koji se već 20 godina kreće iznad 300 tisuća, ključni problem Hrvatske je iznimno malen broj radno aktivnog stanovništva!

Hrvatska bi morala imati gospodarsku politiku i gospodarsku strategiju koja bi vodila k otvaranju novih  500 tisuća trajnih  radnih mjesta! Prve mjere nove Vlade i izjave potpredsjednika da ove godine ne očekuje nikakve nove strane investicije upućuju na to da UOPĆE nije za očekivati povećanje broja trajno zaposlenih (van turističko – poljoprivredno – građevinske ljetne sezone!).

Očito je da put kojim ide Hrvatska nije uopće put već slobodno kretanje u nepoznato! I to je ono što se mora što prije promijeniti! Jer na ovaj način, svaki dan predstavlja izgubljeni dan!

Hrvatski građani nemaju vremena da političke elite na njima vježbaju svoju nesposobnost, raspravljaju o Jasenovcu i Bleiburgu, saborskim poslovničkim eskapadama, unutarstranačkim  kvazi-izborima i drugim raznim čudima..

Otvorite oči, NAROD JE GLADAN, moja gospodo..

 

Damir Gašparović

Comments are closed.