Idu vam na živce ‘veliki’? Glasajte za ‘male!

Socijalana Europa – strateška investicija, a ne trošak!
14.05.2014
POKRET DANAS U PREGRADI!
17.05.2014
Prikaži sve

Idu vam na živce ‘veliki’? Glasajte za ‘male!

Opće nezadovoljstvo stanjem u zemlji dovelo je do posvemašnje apatije kod birača kod kojih se stvara dojam da su svi političari i stranke isti. Česta su gunđanja po trgovima i kafićima kako se u Hrvatskoj nema za koga glasovati. Prije nego što odustanete od izlaska na izbore probajte dati šansu malim igračima.

david-goliath (1)

Na predstojećim izborima 25. svibnja za 11 mjesta u Europskom parlamentu bori se čak 25 lista. Mnogi od tih malih igrača poprilično su uporni u kandidaturama, poput recimo Abecede demokracije koja iz izbora u izbore revno predaje liste, ali svejedno nikad nije uspjela privući veći interes birača i više služe kao dekoracija izbornom procesu.

Pažnju svojom listom nam je privukao Pokret za modernu Hrvatsku nekadašnjeg savjetnika Ivice Račana i sindikalca Damira Gašparovića koji je svojedobno bio član Izvršnog odbora SDP-a i kandidat za potpredsjednika na konvenciji 2008. godine. Drugi na listi Pokreta za modernu Hrvatsku za europski parlament je nekadašnji legionar i general zbora u mirovini Ante Roso čija je tvrtka Mediteran tuneli bila prvi koncesionar tunela kroz Biokovo Sv. Ilija.

Na istoj listi se nalaze i najbolji strijelac malonogometne reprezentacije Hrvatske svih vremena Robert Grdović i Darko Petričić, koji je o korupciji u Hrvatskoj napisao dvije knjige. Poznat je i po tome što ga je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić tužio zbog izjave da je Mesićevu predsjedničku kampanju financirala albanska mafija. Sud je krajem ožujka 2012. godine Petričića oslobodio optužbe.

Potom je tu i Akcija mladih čiji je nositelj liste Ante Rubeša i zadarski gradski vijećnik, gdje je oštra oporba vladajućem HDZ-u, kojeg optužuje za ‘ekonomski genocid’. Ime Dražena Keleminca izAutohtone Hrvatske stranke prava također je često na izbornim listama, a u pamćenje se urezao više kao obiteljski nasilnik nego sposoban političar.

Na izbore redovno izlazi i Ivan Pernar, samozvani predvodnik Facebook prosvjeda, protiv tadašnje vlade premijerke Jadranke Kosor, sa Savezom za promjene. Pernar je borbu protiv sustava nakon Facebook prosvjeda nastavio kroz Građansku udrugu ‘Živi zid’ koja nastoji zaštititi siromašne građane od deložacija. U centru zanimanja javnosti ponovo se našao prije neki dan, kada je gerilskom akcijom u prazne stanove spremne za prodaju, na Črnomercu u Zagrebu, uselio stotinjak socijalno ugroženih građana.

Na izbore izlaze i liste manjinskih naroda poput liste Snaga Roma Hrvatska na čijoj se listi nalazi i nekadašnji zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru Nazif Memedi i koalicija Naše stranke i Nove srpske stranke (NSS)

Potom izdvojimo i zavađene stranke krajnje ljevice koje je obje osnovao pokojni Stipe Šuvar,Socijalističku partija Hrvatske (SPH) i Socijalističku radničku partija Hrvatske (SRP). Socijalistička partija Hrvatske nastala je izdvajanjem iz SRP-a. Šuvar je želio promijeniti ime stranci u SPH, ali se dio članstva pobunio. Tada osniva novu stranku, a pobunjenici ostaju u SRP-u. Podjelom su i minornu podršku dodatno usitnili. Spomenimo da se na listi SPH za predstojeće izbore nalazi Slobodan Marko Beroš nekadašnji gradonačelnik Splita.

Ne zaboravimo da u Europski parlament želi i neuništivi Anto Đapić sa nezavisnom listom kao i Pirati, hit stranka po brojnim zemljama zapadne Europe, u Hrvatskoj još uvijek ograničenog dosega. Tu su još i dvije regionalne stranke, Međimurski demokratski savez predvodi nekadašnji saborski zastupnik HSLS-aŽeljko Pavlic, te Demokratska prigorsko zagrebačka stranka. Naravno tu su i stranke koje pokrivaju interesne skupine poput koalicija Demokratske stranke žena, Hrvatske stranke nezaposlenih i Akcije slavonsko baranjskih umirovljenika i Stranka umirovljenika čiji je nositelj Darko Kobali u razgovoru za tportal kazao da želi u Europski parlament jer je nezaposlen.
Sve liste možete pronaći ovdje.

 

Izvor: T-portal

Comments are closed.