Moramo hitno mijenjati postojeći politički sustav
29.10.2011
Damir Gašparović: Račanov savjetnik vraća se u politiku
07.11.2011
Prikaži sve

Za nova radna mjesta i vladavinu naroda!

NOVA STRANKA

Osnovana stranka Pokret HR: Za nova radna mjesta i vladavinu naroda!

Ne smijemo dopustiti da naša djeca moraju ići u druge zemlje trbuhom za kruhom jer u Hrvatskoj ne mogu dobiti posao i nemaju ovdje nikakvu perspektivu, kaže Gašparović.

 

Za predsjednika Pokreta HR izabran je Damir Gašparović

Autor: PolitikaPlus

Pokret za modernu Hrvatsku nova je politička stranka koja će se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima. Na Osnivačkoj konvenciji održanoj u zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) u subotu je izabrano vodstvo i predstavljen program Pokreta HR.

 

INTERVJU
>> Damir Gašparović: Račanov savjetnik vraća se u politiku

 

Za predsjednika Pokreta izabran je Damir Gašparović, nekadašnji savjetnik Ivice Račana, član Izvršnog odbora SDP-a, kandidat za potpredsjednika te stranke i dugogodišnji sindikalist.  U Predsjedništvo Pokreta HR izabrani su sindikalna aktivistica Mirjana Mihelja, poduzetnik Mladen Visković i project manager Željko Landripet, a okupljenom članstvu su se obratili prvi ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Zdravko Mršić, umirovljeni general zbora Hrvatske vojske Ante Roso, koji se i sam učlanio u stranku te predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, Miljenko Gočin.

 

Ne smijemo dopustiti da naša djeca moraju ići u druge zemlje trbuhom za kruhom jer u Hrvatskoj ne mogu dobiti posao i nemaju ovdje nikakvu perspektivu, kaže Gašparović. 

Predstavljajući program, Gašparović je pojasnio kako Pokret HR označava Hrvatsku rada, Hrvatsku jakih regija i demokratsku Hrvatsku u kojoj doista vlada narod. Ukazao je na teško gospodarsko stanje u kojem je ovoga trenutka zbog dugovanja blokirano približno 50.000  tvrtki i obrta, a stvarna je situacija da država tim poslovnim subjektima duguje više nego oni njoj. „Za takva ćemo poduzeća osnovati poseban fond i odblokirati  ih kako bismo zaposlili nezaposlene“, najavio je.

 

Ukazao je kako je gospodarsko stanje u državi postalo neizdrživo: „ne smijemo dopustiti da naša djeca moraju ići u druge zemlje trbuhom za kruhom jer u Hrvatskoj ne mogu dobiti posao i nemaju ovdje nikakvu perspektivu“, kaže Gašparović. Prema njegovim riječima vodeće političke stranke HDZ i SDP su uigrana mašinerija koja ne pokazuje iskren interes za hrvatskog radnika. Na domaćoj političkoj sceni se na kraju uvijek sve svodi na demagošku podjelu na „crvene“ i crne“, dok se aktualni problemi ne rješavaju, niti postoji želja da se riješe.

 

„Uglavnom je slučaj da se na referendumu građani izjašnjavaju protiv neke opcije. Sve je više razočaranih koji ne znaju za koga bi glasovali i zbog toga na slijedeće izbore sigurno neće izaći barem 15 posto ukupnog biračkog tijela i mi tu vidimo svoju priliku“, rekao je.

 

„Hrvatska se može razvijati samo ako ima kvalitetan mir i ako počnemo investirati u ljude a ne u pojmove. Domovina nije feudalni posjed niti jedne frakcije, niti jedne političke iluzije nego realnost jednog naroda“, izjavio je general Roso, koji je smatra kako je rad i stvaranje mogućnosti da se dostojno živi od vlastitog rada nešto što danas osigurava opstanak Republike Hrvatske „To je moj način shvaćanja obrane Hrvatske“, dodao je.

 

Zdravko Mršić je istaknuo kako država, mora dobiti novu ulogu i drugačije se odrediti prema pitanjima politike, gospodarstva i kulture koja mora biti nositelj nacionalne baštine i identiteta. „Neriješeni gospodarski problemi prerastaju u političke, a ovi u ljudske, što se može pretvoriti u sigurnosnu prijetnju. Kako se to ne bi dogodilo u Hrvatskoj pod hitno treba mijenjati politički sustav, kao što je slučaj i na zapadu koji je počeo propadati“, upozorio je. Mršić upozorava da je politički sustav stavljen u službu kapitala, a nositelji vlasti su samo formalna vlast jer samo pričaju i ne rade ništa jer ništa i ne mogu.

 

Pokret HR smatra kako je po uzoru na švicarski model i u Hrvatskoj potrebno uvesti godišnji referendum kako bi hrvatski državljani  ostvarili svoje demokratsko pravo na vlastito izjašnjavanje o određenim pitanjima. Radi decentralizacije i ravnomjernijeg razvoja cijele zemlje, Pokret HR bi Hrvatsku podijelio na četiri regije Slavoniju, središnju Hrvatsku, Istru i Primorje, Liku i Dalmaciju te Grad Zagreb kao zasebnu cjelinu. Pokret HR – Pokret za modernu Hrvatsku uporno će i dosljedno raditi na stvaranju Hrvatske 21. Stoljeća, koja će svojim građanima osigurati mirnu, sretnu i sigurnu budućnost.

(Politika plus)

Link na izvorni članak: http://www.politikaplus.com/novost/44908/osnovana-stranka-pokret-hr-za-nova-radna-mjesta-i-vladavinu-naroda

Comments are closed.