DIP: ‘Hod za život ne krši izbornu šutnju, ali …’

Pokret za modernu Hrvatsku traži zabranu skupa “Hod za život”
07.05.2019
Pokret za modernu Hrvatsku traži da DIP zabrani Hod za život na dan izborne šutnje
21.05.2019
Prikaži sve

DIP: ‘Hod za život ne krši izbornu šutnju, ali …’


TREBAT ĆE PRIPAZITI

 Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u srijedu da akcija "Hod za život", koja će se održati 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru, ne krši izbornu šutnju, ali sudionici na izborima koji u njoj budu sudjelovali moraju poštovati zakonske odredbe o izbornoj šutnji.

Pokret za modernu Hrvatsku traži da DIP zabrani Hod za život na dan izborne šutnje

Državno izborno povjerenstvo podsjeća da nema zakonske ovlasti zabranjivati javne skupove te s tim u vezi ne može zabraniti "Hod za život''.
Ističe kako, izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana izbora, kada počinje izborna šutnja koja završava u 19 sati na dan izbora.

U slučaju izbora za Europski parlament izborna šutnja trajat će od 25. svibnja u 0,00 sati do 26. svibnja do 19 sati.

Za vrijeme izborne šutnje "zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata te objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela". Za povredu izborne šutnje propisane su novčane kazne.

"Slijedom navedenog, akcija 'Hod za život' ne predstavlja kršenje izborne šutnje, ali izborni sudionici koji će eventualno sudjelovati u navedenoj akciji moraju poštovati odredbe članka 21. stavka 2. Zakona", ističe DIP.

Pokret za modernu Hrvatsku zatražio je u utorak od DIP-a da zabrani "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" na dan izborne šutnje jer smatra da je riječ o promidžbi dijela kandidata na izborima za Europski parlament.


Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *