DOK NAM PRIČAJU BAJKE ZA ODRASLE: Prijeti li nam duga mračna noć?

CRNI LABUDOVI I BIJELE OVCE
29.05.2019
Gubitnici na ljevici : Kako je Davor Bernardić presudio samom sebi!
19.06.2019
Prikaži sve

DOK NAM PRIČAJU BAJKE ZA ODRASLE: Prijeti li nam duga mračna noć?

Taman je dovoljno vremena prošlo da bismo mogli pravilo odvagnuti što su pokazali europski izbori i kojim putom kreće Hrvatska. Svakako ne onim koje nam pokazuju uvijek isti politički analitičari koji uvijek donose iste pogrešne zaključke. Nakon završenog brojenja glasova proglašeni su pobjednici i gubitnici. No je li to baš tako kako nam govore?

SDP pobjednik, HDZ gubitnik?

Euforija koja je u izbornoj noći ponijela Davora Bernardića kao da se prenijela na hrvatske političke analitičare. Rezultat SDP-a od 18,71% proglašen je pobjedničkim, no sva euforija posljedica je tek prevladanog straha od teškog poraza od kojeg se Bernardićeva devastirana stranka nikada više ne bi oporavila. S tim postotkom, pa čak i mrvicu uvećanim u zadnjoj anketi SDP nikada više neće vlasti vidjeti. Jer ako pošteno pogledamo koalicijski potencijal ljevice, kada na ove brojke dodamo  Amsterdamsku koaliciju, HNS i Možemo, to sve ukupno zajedno čini svega 28% glasova. Da, dobro ste pročitali. To je to, od ionako samo fiktivne ljevice u Republici Hrvatskoj.

Rezultat HDZ-a, jači od SDP-a  za otprilike 4% proglašen je porazom, možda točnije neuspjehom što svakako i jest. Taj rezultat svakako je posljedica bahatog postavljanja politički zelenog Karla Reslera na čelo liste i ujedno poruka Plenkoviću – pretjerao si premijeru. No, slanje Reslera u Bruxelles nekako izgleda kao slanje još jednog bezličnog tipa u EU parlament kako bismo ga odškolovali i u Hrvatsku vratili kao još jednog bezličnog premijera, zastupnika europskih interesa u Hrvatskoj.

Unatoč ovom rezultatu HDZ može biti spokojan jer je na desnoj strani političkog spektra ostalo još 22% političkih glasova. Dobro ste pročitali – jednako koliko je dobio HDZ, znači 4% više nego SDP dobili su zajedno Suverenisti s Ružom Tomašić, Most, Mirjana Petir i Neovisni za Hrvatsku.

Znači, pravilno zbrajajući, uz sitne trgovačke ustupke HDZ ima na raspolaganju 45% glasova i to bez Milana Bandića i HNS-a.

Duga mračna noć

Ako i zanemarimo da niti 1% birača ne zna niti jednu točku izbornog programa stanaka za koje su glasali, niti su uspješno percipirali da u im svi ti isti za koje sustavno glasuju već predali izvore pitke vode strancima, odrekli se ZERP-a, dozvoljavaju „mletačku“ sječu hrvatskih šuma i u konačnici da su svojim glasom potvrdili pravo stranaca da od 1. srpnja 2020-te godine pokupuju sve hrvatsko poljoprivredno zemljište, za što su još glasovali?

Bilo bi dobro kada bi u Hrvatskoj ljevica bila hrvatska ljevica a desnica hrvatska desnica, što bi u konačnici značilo da su i jedni i drugi socijalni, da se i jedni i drugi zalažu za zaštitu hrvatskih gospodarskih interesa i da se međusobno uglavnom razlikuju u pristupu pravnoj državi i činjenici hoće li veću stopu poreza plaćati bogati ili siromašni. No, u Hrvatskoj je opet sve drugačije. I HDZ i SDP u Hrvatskoj pričaju uglavnom bajke za odrasle pa je posljedica da su se mladi odselili a stari olako prihvaćaju pokušaje krajnje desnice ne da popravi hrvatsku budućnost  već da iskrivljavanjem povijesti popravi svoju prošlost.

Nasilje zvoni na uzbunu

Kao posljedica tih društvenih kretanja u Hrvatskoj je u porastu svaka vrsta nasilja i ksenofobije što odavno (uz šutnju velikih stranaka, predsjednice i premijera) zaglušujuće zvoni na uzbunu. Zastašujuće je kako smo mi, jučerašnji prognanici spremni nasiljem reagirati prema migrantima koje je zapadna vojna sila spaljivanjem njihovih zemalja stavila u pokret. Zastašujuće je da Vlada i Vlade ne poduzimaju ništa u uklapanje romske manjine u svakodnevni život već olako prihvaćaju prijeteće skupove koji vode…. Gdje vode? Zapitajmo se. Zastrašujuće je da je samo ovog vikenda skupina tzv. Torcide pretukla sezonske radnike na Braču, tražeći usput Srbe  među njima! Zastrašujuće je da je gotovo istovremeno navijačka skupina Funcuti u Šibeniku istukla 14-godišnjeg dječaka iz Splita jer je na sebi imao majicu s oznakom Torcide! I nije ni najmanje zgodno kada istovremeno Tornado u Zadru preuzima ulogu pravne države i „riješava“ problem osobe po nazivu Daruvarac.

To je Hrvatska danas. A vi svi, koji sljepački žmirite na sve ove događaje i pravdate ih, jeste li sigurni da sutra baš VI niste na redu? Neće li vam možda već sutra netko razbiti glavu jer mu se ne sviđa vaš naglasak, boja očiju, registarska tablica, majica koju nosite? I što milsite, da možda ipak otovorite oči na sve što se događa oko vas i recimo, izađete na iduće izbore i promijenite smjer kojim ova zemlja trenutno nezaustavljivo ide.

Comments are closed.