Koronavirus i dalje se širi, već je preko 40.000 zaraženih. Najviše ih ima u Kini ali bolest se pojavljuje diljem svijeta. Uskoro ćemo doći do brojka 1000 umrlih.  Još uvijek ne znamo pouzdamo kako se virus širi, znamo samo da lijeka nema.

Na vidjelo izlaze potresne ispovjedi liječnika iz Wuhana koji su se prvi susreli sa strahotama ovog virusa i muka koje prolaze oboljeli, a i oni koji umiru, umiru u teškim mukama.  Kako koronavirus utječe na gospodarstvo u Studiju 4 govorio je Tihomir Domazet, sveučilišni profesor pri UN-u.

Domazet ističe da su od početka pojavljivanja koronavirusa cijene dionica ukupno u Kini pale za oko deset posto. Ističe da su najviše su pogođene avio kompanije. Domazet dodaje da najvećem kompanijama dionice su pale čak i za dvadesetak  posto.

Navodi da će najveći negativni utjecaj biti na kompanije koje su vezane za promet. Osim prometa bit će pogođeni i sektori usluga, najviše turizam i ugostiteljstvo.

Domazet navodi da je provincija Hubei prije početka ove krize imala prognozu rasta BDP-a 7.5% što je jako visoka brojka, a sada će procjene za tu pokrajinu biti između 4-5 posto. Ističe da Kina koja je druga ekonomija svijeta imala je  prognozu rasta oko 6.1% što je vrlo visoki rast, a sada su projekcije rasta oko 5.9%.

O tajnom sastanku kineskog predsjednika s Trumpom kazao je da su prema kineskim službenim medijima razgovarali telefonski te da Xi Jinping želi prikazati da se on može nositi s krizom koronavirusa, a Trump je dobio uvjerenje da se u dugoročnom odnosu s Kinom ništa neće promijeniti. Dodaje da je to SAD-u najvažnije.

Smatra da je kineski predsjednik od Trumpa dobio potvrdu da će njihovi odnosi i dalje biti stabilni. Domazet dodaje i da su njihov odnos uzajamnog povjerenja i uzajamnog djelovanja.

Na upit može li koronavirus zaustaviti kineska ulaganja Domazet smatra da neće doći do zastoja.