Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću
04.09.2017
VODNO BOGASTVO HRVATSKE: Žedni preko vode…
29.09.2017
Prikaži sve

DA BROZ NIJE POBIJEDIO…

Autor članka: Damir Gašparović

Kako znamo da u Hrvatskoj nikada nije važna povijesna istina već svakodnevna manipulacija njome i omiljeno bojanje stvarnosti u crveno i crno iako istina nikada nije jednoznačna. Pa idemo malo umjesto ostrašćeni promatrača vidjeti kako bi to u Hrvatskoj bilo da Broz nije pobijedio..
Nećemo analizirati cijeli drugi svjetski rat ali ćemo navratiti na Bitku na Neretvi 1943. Da tamo Broz nije pobjjedio četnike, njih 18 tisuća izbacio iz stroja, ne bi imao nikakve šanse da ostvari konačnu pobjedu u ratu. Da u samoj bici Broz nije pobijedio, izignuli bi u jednakom broju svi partizani - to su u najvećem dijelu bile dalmatinske divizije i ne bi imao tko Dalmaciju 1945. oslobađati niti bi se imao tko u nju vratiti.

Da Broz nije dobio drugi svjetski rat, u Jugoslavijiu bi se vratio Kralj Petar Karađorđević, i nikada ne bi bilo Avnoja ni avnojevskih granica. Ne bi bilo republike već bi bilo monarhije, ne bi bilo Hrvatske ali bi bilo Velike Srbije.

Da Broz nije dobio Drugi svjetski rat, još bi veća bila kolona na Bleiburgu i nitko se živ ne bi vratio doma. Na Bleiburgu bi zajedno bili pomiješani ustaše i hrvatski partizani (jer srpski partizani nisu niti postojali!).

Da Broz nije pobijedio, Istra i Rijeka, Zadar i otoci, ostali bi talijanski.. Baranja nikada ne bi bila pripojena Hrvatskoj, Međimurje bi bilo dodano sovjetskoj Mađarskoj.

Nikada ne bi bilo Ustava iz 1974. i nikada Hrvatska ne bi dobila pravo na samoodređenje i pravo na otcijepljenje! I nikada ne bi postojala Badinterova komisija da to i potvrdi.
Da Broz nije pobijedio, u jugoslavenskim kazamatima ništa se ne bi promijenilo. U Lepoglavi i Mitovici robovali bi isti - zajedno hrvatske ustaše i hrvatski komunisti.

Ne bi bilo federativnih republika. Makedonija bi ostala južna Srbija, Kosovo se ne bi spominjalo, nestala bi Crna Gora. Ne bi postojala Bosna i Bošnjaci. Za Hrvatsku ne bi postojale godine ekonomskog rasta. Nastavila bi se hrvatska stagnacija iz 30-ih godina dvadesetog stoljeća. Ne bi bilo hotela duž obale ni Jadranske magistrale.

Drugačije bi se zvali junaci i izdajnici. Puniša Račić i Draža Mihajlović bili bi junaci od gore, Broz i Ante Pavelić izdajnici od dolje.
Kao što vidite, sve bi bilo drugačije da Broz nije pobijedio..

Pa stoga ne valja prosipati i olako izbacivati riječi. I uvijek se treba čuvati velikih riječi i glasnih ljudi - pitanje je zbog koga viču i za koga rade.

I čije će šteta biti najveća ako neke povijesne istine obrišemo! I da se u svojoj sljepoći, odričući se svoje prošlosti u stvari odreknemo svoje budućnosti.
Stoga, parafrazirajuči Broza - ni Brozu kao ni Tuđmanu ne pakirati!

Povijest povjesničarima ostaviti a budućnošću naše djece konačno se pozabaviti. Jer ona nisu zaslužila ovakvu stvarnost i ovakvu mutnu budućnost, ma tko god ju stvarao, Tuđman, Pavelić ili Broz.
Autor članka: Damir Gašparović

Comments are closed.