Koga toliko brine Pokret za modernu Hrvatsku i Neven Botica ?

VIŠE OD IGRE!
06.06.2014
SDP, HDZ, ORaH, Savez za Hrvatsku, branitelji… Ili kako svi žive u paralelnom svemiru
15.11.2014
Prikaži sve

Koga toliko brine Pokret za modernu Hrvatsku i Neven Botica ?

Koga toliko brine Pokret za modernu Hrvatsku i Neven Botica ?

 Ovih dana zaključen je natječaj za Savjet Mladih Grada Zagreba koji je raspisala Skupština Grada Zagreba. Valja napomenuti kako su za kandidaturu imali pravo udruge koje su sukladno statutu ciljano i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, podmladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj te neformalne skupine mladih od najmanje 50 mladih.

Obzirom da uz sve navedene uvjete zapravo definicija pomlatka političke stranke nije definirana na način oko kandidiranja jer pomladak političke stranke u pravnom smislu i ne postoji, nije mi bilo jasno tko ovjerava dokument kandidature kada službeno tijelo pomlatka stranke nije moguće registrirati u Ministarstvu uprave što se može i provjeriti na www.uprava.hr , stoga smo mi u POKRETU odlučili ispuniti službeni obrazac te ga uputiti našem Predsjedniku na ovjeru potpisom i žigom stranke te dalje usmjeriti ka Skupštini grada Zagreba.

Naša kandidatura je u skupštinu pristigla u propisanom roku te smo kao i svi ostali sudionici očekivali izbor u Savjet mladih grada Zagreba tj. službenu objavu pristiglih kandidatura, kako bismo bili upoznati sa tzv. konkurencijom i budućim suradnicima ukoliko budemo izabrani. Moram kazati kako je u skupštinu pristiglo 22 kandidature od čega samo dvije političke opcije i to naša i SDP-ova.

Napokon je 30.06. stigla i objava rezultata kandidature a kad ono nevjerica u našim redovima – naš prijedlog je nevažeći a prijedlog SDP-a važeći.

 

IZVOD IZ SLUŽBENE OBJAVE

Prijedlog Pokreta za modernu Hrvatsku je podnesen kao prijedlog političke stranke, a ne prijedlog pomlatka političke stranke, kao što je Odlukom o osnivanju Savjeta mladih propisano.

Nakon što sam ovo pročitao prvo što mi je palo na pamet je ono što i sam znam otprije, njima smeta Neven Botica i stranka Pokret za modernu Hrvatsku. Dok sam šutio bio sam dobar a od kada im sve govorim u lice jednostavno „nisam podoban“. Jer kako je SDP-ov Forum Mladih koji nije upisan kao službeno tijelo uopće predao zahtjev, kako je isti taj Forum Mladih ovjerio dokument kandidature i kako je opće moguće da se u ovakvo ozbiljno političko tijelo za mlade postavlja samo jedna politička opcija i to baš SDP-ova. Naravno tu glupostima i kršenju od strane grada nije kraj jer uz sve to na ovu odluku Odbora za imenovanje koji je objavio službene kandidate ne postoji mogućnost žalbe. Dakle gradom se i dalje upravlja kaubojski tko i kako hoće.

Svejedno smatram da sam u svojih 12 godina borbe za interese mladih u hrvatskoj politici jedan od trenutno najkompetentnijih aktivista u Zagreb i neću odustati od borbe za bolje mladih bez obzira na njihova podmetanja i njihove smicalice jer Mladi Zagreba nalaze se u iznimno teškom položaju i generalno su podzastupljeni u raznovrsnim procesima donošenja odluka u ovoj lokalnoj sredini. U gradu Zagrebu prije lokalnih izbora u svibnju 2009. godine u gradskoj je skupštini bilo 5 mladih vijećnika, a u vijećima gradskih četvrti 22 mladih vijećnika i vijećnica. Ta zastupljenost od 9,8% nakon izbora pala je na svega 5%. Prema podacima Središnjeg ureda za mjesnu samoupravu u svim Vijećima gradskih četvrti (ima ih 17) sudjeluje ukupno 15 mladih vijećnika što je svega 5,3% i na razini je zastupljenosti mladih u Gradskoj skupštini. Pri tome u 7 Vijeća gradskih četvrti nema niti jednog mladog vijećnika/ce. U 217 vijeća mjesnih odbora sjedi 123 mladih što je 8,67%. Najviše mladih je u mjesnim odborima u gradskoj četvrti Podsljeme.

Javno pozivam Gradonačelnika grada Zagreba da poništi ovaj natječaj i u najkraćem mogućem roku raspiše novi, jer očito je sustav ponovo zakazao i niko nije obraćao pozornost na tehničke detalje zbog kojih su mnogi ostali zakinuti. Napominjem još jednom da niti jedna politička stranka u pravnom smislu nema niti može imati registriran pomladak stoga dolazim do zaključka da niti jedna stranka ne može biti kandidat na ovom natječaju, no kako pomladci u političkim strankama postoje kao neslužbene organizacije kako u SDP-u Forum Mladih tako kod mene u Pokretu HR Nacionalni odbor za Mlade molim da se takvim pomladcima omogući kandidiranje u ovo ozbiljno i nadasve bitno tijelo za mlade u Zagrebu ali uz potpis i žig ovlaštene osobe iste političke stranke a ne političkog pomlatka jer on službeno ne postoji.

Iskoristio bi priliku i dao vam uvid jednu moju političku poslovicu iz 2010 a svojim znanjem i iskustvom volio bi pomoći mladima grada Zagreba i vama kako našim političarima. Svojim savjetima za dobrobit mladih i rješavanja problema mladih volio bi maksimalno pomoći a za sve to i ne tražim novčanu naknadu ni honorar jer rad za opće dobro smatram da bi trebao biti besplatan.

” Udruživanjem ljudi, te koncentracijom njihove inteligencije postižu se željeni rezultati,

a entuzijazam kod mladih treba iskoristiti i usmjeriti ka pravom cilju.

Kreativnost, rad, marljivost i poštenje temelji su zdravog društva. “

 

         Za Nacionalni odbor za mlade

         Pokreta za modernu Hrvatsku:

           Neven Botica

 

Comments are closed.