Stranke opasnih namjera..
02.06.2014
Koga toliko brine Pokret za modernu Hrvatsku i Neven Botica ?
11.07.2014
Prikaži sve

VIŠE OD IGRE!

 „SLUČAJ PELIKAN“

Iz dana u dan sve intrigantnija postaju događanja oko odlaska bivšeg ministra financija. Na žalost, ono što je vidljivo u javnosti svodi se na naizgled osobni sukob premijera i bivšeg ministra. U to se uklapa i „tužna“ priča o eventualnom isključenju Slavka Linića iz SDP-a. Kada bi to bio najveći problem i kada bi to bila tako jednostavna igra tad to i ne bi bio nekakav problem. Međutim, to je puno više od igre, kako se zvala jedna stara jugoslavenska serija. I nije u pitanju obična „sapunica“ kako se to dalo zaključiti i iz izjava USKOK-a, DORH-a i policije.

Jer, građanima Hrvatske najmanje znači  u životu isključenje Slavka Linića iz partije! Sama smjena dotičnog gospodina i njegov eventualni odlazak iz političkog života ne znači baš ništa ako se ne promijeni politika koju je on kroz ministarstvo financija provodio kao i model gospodarenja u stranci iz sjene koji je on godinama njegovao a što je hrvatskoj javnosti manje poznato.

Da malo rastjeramo pjenu od sapunice podsjetit ćemo na neke „sitnice“. Gore navedena državna tijela javno su se očitovala kako Slavko Linić i njegova obitelj nisu bili praćeni i prisluškivani! Osobno se nadam da se taj podatak uistinu odnosi samo na njega i obitelj, iako mi niti to nije prihvatljivo. Zabrinjavajuće je ako nisu bili praćeni i prisluškivani (naravno legalno i po sudskom nalogu)njegovi prijatelji.

Vrlo bih na primjer bio zabrinut ako nije praćen i prisluškivan njegov prijatelj Jozo Kalem koji je pod istragom zbog izvlačenja 103 milijuna kuna iz jedne od svojih tvrtki a da pri tom niti jedan dan nije proveo u istražnom zatvoru  (dok iskustvo pokazuje da zbog pljačke nekoliko tisuća kuna iz trgovine možete provesti i dvije godine u istražnom zatvoru!). Zabrinut bih bio ako policija i DORH nisu pratili njegovog prijatelja Antu Marasa radi provjere da li je uplatio ili još uplaćuje određenu proviziju na račune u Trstu u čijem kontekstu se uporno spominje i bivši ministar a što nastoji dokazati i riječki „Pokret otpora“. Svakako ne možemo biti mirni ako pod nikakvim nadzorom i praćenjem nije niti Robert Ježić koji još izgleda nije uplatio 5 milijuna eura provizije namijenjene Ivi Sanaderu a dotični gospodin je naravno i prijatelj Slavka Linića od kojeg je Linić i kupio (s navodnicima ili bez!) svoju jahtu Feretti 39.  Treba nas brinuti ako se ne prati nakon svih sporova oko poreznog duga osječkog OLT-a od 11 milijuna osječki tajkun Biloš s kojim je inače bivši ministar telefonski kontaktirao ( a što je svakako u najmanju ruku bilo neprimjereno i neprofesionalno!). Svakako bi korisno bilo i da se poprate svi zainteresirani u slučaju „Spačva“ jer se čini da je olako preko noći nestao dug „Spačve“ od 560 milijuna kuna! Da sam ja država, sigurno bih pratio sve umiješane i u ovu aferu..

Mislim da je iz svega ovog dobro vidljivo u kojoj mjeri je ovaj sukob puno više od igre i jeftine meksičke ili turske sapunice. Samo što će i ovaj put ako se afere ne rasvijetle do kraja račun platiti svi hrvatski građani.

Svakako bi bilo korisno da građani znaju (kada ih se već zamara unutarstranačkim sporovima u SDP-u)  da se Slavko Linić nije nikada kandidirao nit za jednu iole višu funkciju u stranci, svjestan da nije baš omiljen i da bi mogao doživjeti fijasko, ali je s druge strane pomno nastojao kontrolirati kadrovske križaljke te je u jednom trenutku u potpunosti podcijenio Zorana Milanovića vjerujući da će podržavajući njegov izbor sva moć u samoj stranci a poslije i u Vladi biti u njegovim rukama.

Stoga je danas odgovornost na strani Zorana Milanovića, ne samo da završi javni obračun sa Slavkom Linićem već da promijeni hiper-liberalnu politiku koju je do sada vodila njegova Vlada, da zaustavi ovako oblikovane predstečajne nagodbe te da puno više pažnje posveti životu običnih ljudi, da stane na njihovu stranu i pomogne im u borbi protiv ovrha i nezaposlenosti koji ih svakodnevno ubijaju. Jednostavno je neshvatljivo da država „mirne duše“ otpisuje tajkunima stotine milijuna pa i milijarde kuna a da za one na čijim leđima počiva ne može učiniti ništa. Prema tome – premijeru – vi ste na potezu!

 

                                                                                  Damir Gašparović

Comments are closed.