Kome je Hrvatska „digla tlak“: Što je pozadina ovog američkog šamara!?

ŠTO TREBA HRVATSKOJ?: Hajduci su na broju – nedostaje Robin Hood
14.11.2018
Avioni od papira!
05.02.2019
Prikaži sve

Kome je Hrvatska „digla tlak“: Što je pozadina ovog američkog šamara!?

Iako je dio dežurnih kritičara od početka gunđao protiv nabavke ikakvih borbenih zrakoplova, pa protiv izraelskih zrakoplova, pa protiv starih kanti i slično, nitko u hrvatskoj javnosti nije očekivao da će navodno kompletno dogovoren posao zapeti „preko bare“ i manje-više pasti u vodu. Sada su se javili razni politički i vojni analitičari iznoseći svoje kvazi-ekspertne teorije o ovom nesretnom događaju. A što je u stvari posrijedi?


Na žalost, pozadina ove šamarčine puno više je od pitanja nabavke borbenih zrakoplova. Svojim ponašanjem u zadnje vrijeme Hrvatska je Sjedinjenim Državama opasno „digla tlak“. Postoje naime dvije stvari koje nam naš ključni sasveznik jednostavno ne može tolerirati. Jedna stvar je razina korupcije koja je očito i u njihovim očima prešla sve granice. To se odnosi i na ovu kupovinu borbenih zrakoplova jer su vaučeri na račun off sett programa za njihovu nabavku kako se u kuloarima govori, već podjeljeni a o tome ništa ne zna niti hrvatska javnost niti nadležni saborski odbor. A avioni još nisu hrvatski avioni već vrlo upitni golub na grani. Amerikanci isto tako ne gledaju mirno a niti sa simpatijom duboki ulazak ruskih interesa u hrvatski poslovni i politički prostor. Kriza s avionima itekako ima veze i s prepuštanjem Agrokora ruskim bankama bankarima kao i (ne bez razložno!) nagrađivanje hrvatskih političara od strane Vladimira Putina kao i njihovo pregovaranje o novim zajedničkim poslovnim pothvatima. Sjedinjene Države jednostavno to od svojih saveznika ne očekuju. Isto tako, „mlitavo držanje“ hrvatske politike oko izgradnje LNG terminala nikako nije prihvaćeno sa simpatijama. Neizgradnja tog terminala i dalje zadržava veliku ovisnost američkih saveznika o ruskom plinu a samim tim prestavlja i veliku izloženost ruskom utjecaju. I još na sve to, Hrvatska zakazuje u političkom projektu pacifiranja regije i ni malo ne pomaže u stabiliziranju Bosne i Hercegovine i ratoborne politike Srbije.

Vojni šamar

Zbog svih tih hrvatskih grešaka i propusta došlo je do blokade oko isporuke borbenih zrakoplova iz Izraela. Naime, polovni F16 zrakoplovi stari 30 godina bez izraelske tehnologije uistinu postaju skoro pa beskorisne kante. Ako promatramo uspješnost izraelskih F16 Barak u borbenom djelovanju, očito da je u pitanju vrhunska dorada i da je u stvari točna činjenica da bi ovakvih 12 hrvatskih zrakoplova moglo npr. u sat vremena srušiti sve Gripene koji su trenutno u uporabi nad cijelom Europom. Ako bi ova transakcija bila dozvoljena, Hrvatska bi time bila i manje ovisna o dirketnoj američkoj tehnologiji i možda čak regionalno premoćna što očito nije po američkom ukusu. Rezultat blokade isporuke F16 Baraka značit će da se od tog posla mora odustati, jer je jednostavno financijski neisplativo i tehnički gotovo nemoguće dovesti ove zrakoplove u prvobitno stanje. Moguće da će nam onda biti „besplatno“ ponuđeni izvorno američki F16 starije generacije no oni su tehnološki neuporedivo inferiorniji a naša ovisnost puno izraženija.

Situacija je toliko kritična da hrvatska politika mora ubrzano djelovati i poduzeti hitre korake, pri čemu će neki u Hrvatskoj platiti opaku cijenu. Rizici su različiti – Hrvatska može izgubiti poziciju prvog američkog saveznika u jugoistočnoj Europi, može opasno narušiti svoju obrambenu sposobnost, može izgubiti dugoročno vrijedno i dragocjeno vojno i tehnološko partnerstvo sa državom Izrael, može biti veliki gubitnik u destabilizaciji i regije i Europe.

Pri tom, Hrvatska mora dati hitne odgovore o pozadini svih poslovnih dealova oko Agrokora, borbenih zrakoplova, odustajanja od LNG-a i slično, ne samo Sjedinjenim Državama već prije svega svojim građanima. A i istina o vaučerima nije na odmet – to bi uskoro moglo postati prvo pitanje na koje ćemo dobiti javni odgovor. Zašto ga već sada ne znamo, odgovorni su svi u hrvatskoj politici, jednako oni u opoziciji kao i oni na vlasti - jer to su još uvijek dva lica istog novčića.

Comments are closed.