Pismo Andreju Plankoviću: Kriza zbog kovida-19 je šansa koju Hrvatska mora iskoristiti!

Novi mali diktatori: Füreri iz našeg sokaka!
13.02.2020
ZA BUDUĆNOST – SPREMNI, ZA PROŠLOST JOŠ SPREMNIJI: Molimo vas, nemojte nam više pomagati!
24.04.2020
Prikaži sve

Pismo Andreju Plankoviću: Kriza zbog kovida-19 je šansa koju Hrvatska mora iskoristiti!

Pokret za modernu Hrvatsku uputio je danas svoj prijedlog mjera predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Pokret za modernu Hrvatsku preporuča dio mjera  koje se do sada nisu pokazale dostatne a građanim bi bile od velike pomoći. Isto tako, Pokret za modernu Hrvatsku preko svog predsjednika Damira Gašparovića predlaže niz mjera koje treba aktivirati odmah po okončanju sadašnje krize.

U svojim mjerama Pokret  traži trenutno povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto jer prema sadašnjoj intervencijji države tvrtke za svoje zaposlenike dobijaju navedeni iznos dok još uvijek velik broj radnika koji radi na svom radnom mjestu i dalje dobija 3 250 kuna.

Pokret za modernu Hrvatsku između ostalog traži hitno smanjenje cijena usluga teleoperatera od 20% jer oni u ovoj krizi ostvaruju dodatne ekstra profite.

Za zaštitu interesa malih i srednih poduzetnika koje je pogodila kriza traže na 6 mjeeci ukidanje plaćanja najamnina, komunalnih doprinosa kao i svih parafiskalnih nameta od spomeničke rente, naknade ZAMP-u pa nadalje.

Za sve korisnike sredstava i EU fondova Pokret za modernu Hrvatsku traži šestomjesečni moratorij na sve financijske obveze.

 

Još važnijim Pokret za modernu Hrvatsku drži formiranje stručne skupine koja bi pripremila hrvatski uzlet nakon okončanja krize, te izeđu ostalog predlažu;

–         Izradu novog popisa tvrtki od posebnog državnog interesa kako se više nikada ne bi ponovila situacija kao na početku ove krize da se neki strateški proizvodi u Hrvatskoj više ne proizvode;

–         Pripremiti stručne podloge za promjenu plodoreda na hrvatskim njivama, proizvodnju dostatne količine hrane te uvjete za njeno skladištenje (u novim silosima i hladnjačama);

–         Povezati prehrambenu industriju s velikim proizvođačima žitarica i povrća, te formirati državni zemljišni fond iz kojeg bi zemlju u najam mogi dobiti isključivo proizvođači hrane;

–         Izvršite sve pripreme za hitnu izgradnju nizinske pruge od Rijeke do mađarske granice koja mora biti završena u roku od 24 mjeseca;

–         Pripremiti riješenja vezano uz plaće građana, te sustavi poreza i trošarina kako bi se zadržala što viša razina plaća svih građana, uz manje financijsko opterećenje poslodavaca

–         Pripremiti reorganizaciju državnog ustroja na pet regija uz trenutno ukidanje svih općina koje se ne mogu samofinancirati.

Na kraju svog pisma Damir Gašparović naglašava da je ova kriza velika hrvatska šansa koju Hrvatska mora iskoristiti – u interesu same države ali posebno i interesu svih njenih građana.

 

 

 

 Vlada Republike Hrvatske

 n/p Andrej Plenković,

predsjednik Vlade

 

 

Predmet: Dodatne mjere kao odgovor na COVID-19 krizu

 

 

Poštovani gospodine Plenkoviću,

 

mnoge mjere koje je Vlada u zadnjih mjesec dana donijela svakako su od koristi gospodarstvu i građanima. Brzina i odlučnost vlade je za pohvalu. Međutim, dio građana je još uvijek snažno pogođen krizom i potrebne su dodatne mjera koje treba htino donijeti i dalje relaksirati situaciju i poziciju u kojoj se građani nalaze. Stoga Vam predlažemo slijedeće:

 

 1. Hitno podići minimalnu neto plaću na iznos od 4.000,00 kuna. Naime, dio ljudi koji i dalje radi primaju plaću od 3.250,00 kuna, manju od onih kojima plaću pokriva država.

Najkvalitetnije riješenje je odmah podići zagarantiranu minimalnu plaću na 4.000,00 kuna neto.

 1. Zatražiti od svih teleoperatera hitno smanjenje cijena usluga za 20% jer u ovoj situaciju ostvaruju, uz već visoke postojeće i dodatne profite.
 2. Osigurati građanima mogućnost moratorija na kredite u bankama, bez dodatnih kamata i troškova za vrijeme trajanja moratorija.
 3. Na 6 mjeseca ukinuti plaćanje svih parafiskalnih nameta – od spomeničke rente, naknade ZAMP-a pa na dalje.
 4. Na 6 mjeseci ukinuti plaćanje komunalne naknade (i sl.), plaćanje zakupa za poslovne prostore koji su u vlasništvu JL(R)PS svim tvrtkama čiji je prihod manji za 50% i više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 5. Za sve financijske obveze koje tvrtke i JL(R)PS imaju prema EU fondovima na 6 mjeseci uvesti moratorij.

 

Isto tako, smanjenje neto plaća treba biti krajnja mjera jer je BDP RH zasnovan na potrošnji i svako narušavanje tog segmenta znači veći pad BDP-a i duži oporavak.

Primjenjujući sustvno gore navedene mjere uz one koje je Vlada već uvela moguće je postići efekt da smo „samo“ imali određeni predah i da završvanjem kovid krize nastavljamo gdje smo stali prije pojave virusa.

 

Još važnijim držimo da se formira stručna skupina u koju smo spremni dati i svoj udio koja bi pripremila „visoki start“ za Hrvatsku istog trena kada kriza završi.

 

Ta skupina morala bi već sada pripremiti slijedeće korake:

 

 1. Promjeniti popis poduzeća od posebnog državnog interesa. U novom popisu moraju biti tvrtke bitne za opstanak države i građana. (Sve vezano za zdravlje, prehranu i energetsku neovisnost te samodostatnost vlastitih resura u svakoj novoj mogućoj krizi).

 

 

 

 1. Pripremiti  stratešku promjenu u proizvodnji hrane, promjena plodoreda, određivanje strateških namirnica i njihovo skladištenje (novi silosi i hladnjače).
 2. Povezivanje tvrtke iz prehrambene industrije i velikih proizvođača žitarica i povrća. Država mora imati zadnju riječ kad je u pitanju poljoprivredno zemljište, tko ga koristi i na koji način.

Potrebno je formirati fond poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koji na korištenje mogu dobiti samo stvarni proizvođaći.

 1. Izvršiti sve potrebne pripreme kako bi nakon okončanja krize počela izgradnja nizinske pruge od Rijeke do mađarske granice. Pruga mora biti završena za 24 mjeseca, bez obzira tko ju gradio i financirao (Kina, Koreja, Tajvan, EU…)
 2. Pripremiti obnovu kompletne željezničke infrastrukture na svim glavnim koridorima u roku od 24 mjeseca.
 3. Trajno pripremiti riješenja vezano uz plaće građana, te sustav poreza i trošarina na iste s ciljem zadžavanja visine iznosa plaća.
 4. Pripremiti reorganizaciju državnog ustrojstva i uspostaviti 5 regija. Vratiti sličan ustroj kakav je bio do 1990. godine. Sve općine koje se ne mogu samofinancirati trenutno ukinuti.

 

Poštovani premijeru, ova kriza velika je hrvatska šansa te ju Hrvatska može i mora iskoristiti.

 

 

 

 

                                                                                              Pokret za modernu Hrvatsku

                                                                                              Damir Gašparović, predsjednik

 

 

 

 

 

U Zagrebu, 15. travnja 2020.

Comments are closed.